Oralna kirurgija

¯¯¯¯¯¯¯¯

Oralna kirurgija je grana dentalne medicine koja nudi rješenja za defekte, bolesti, anomalije ili ozljede u području usne šupljine, a koji zahtijevaju kirurški zahvat.

Što je oralna kirurgija?

Područje oralne kirurgije pruža rješenje kod raznih anomalija, defekata, bolesti, estetskih i funkcionalnih poremećaja ili nekih drugih neuobičajenih stanja koje vam otežavaju svakodnevne funkcije ili uzrokuju bolove i smetnje.

Oralna kirurgija je vrlo često sastavni dio stomatoloških tretmana kao što su ugradnja implantata, ugradnja umjetne kosti, sinus lift, alveotomija (vađenje umnjaka) cistektomija, apikotomija i ostali kirurški zahvati u oralnoj šupljini.

Opis zahvata

01
Pregled uz rendgensku dijagnostiku
02
Primjena lokalne anestezije
03
Oporavak
04
Postoperativna njega

Alveotomija

Alveotomija je kirurško uklanjanje impaktiranih i retiniranih umnjaka.
To su potpuno formirani zubi kojima je onemogućeno nicanje. Razlog tome može biti nepovoljan smjer ili nedovoljno mjesta za nicanje u zubnom luku, zbog drugog zuba ili neke druge mehaničke zapreke.
Retinirani i impaktirani zubi se otkrivaju rendgenskom snimkom ili kliničkim pregledom kada pacijent dođe sa bolovima, oteklinom ili drugim tegobama. Alveotomija se provodi u lokalnoj anesteziji i zahvat je bezbolan.

 • Odgađanje vađenja umnjaka
  Odgađanjem vađenja impaktiranih i retiniranih umnjaka može doći do resorpcije korijena susjednog zuba, frakture, pa čak i razvoja cista i tumora.
 • Rast u krivom smjeru
  Umnjaci mogu niknuti samo djelomično ili rasti u krivom smjeru.
  To su situacije gdje se stvaraju džepovi koji se pune ostacima hrane i bakterijama koje uzrokuju zubni plak i karijes.
  Zbog nemogućnosti održavanja  oralne higijene, dolazi do upale desni, bolova i drugih ozbiljnih problema.

Nakon zahvata

Zahvat se provodi pod lokalnom anestezijom i potpuno je bezbolan. Po završetku zahvata rana se pokrije gingivom koja se zatim sašije. Rana zacjeljuje tjedan do deset dana, nakon čega se skidaju šavovi. Kost se spontano regenerira, tako da nakon nekoliko mjeseci ispuni načinjeni defekt.
Nakon alveotomije može se javiti postoperativna bol i lagano oticanje što je normalna reakcija. Lako se sanira hladnim oblozima. Po potrebi se ordinira analgetik i antibiotik.

Cistektomija

Cistektomija je kirurški zahvat uklanjanja periapikalnih lezija zuba tj. apscesa, granuloma te različitih cisti. Sve te periapikalne promjene mogu prouzročiti jake bolove i otekline. Spomenute tvorevine najčešće se uoče na panoramskoj snimci tj. ortopanu.

Što su zubne ciste?

Zubne ciste su šupljine obložene tkivom. Pojavljuju se u zubnoj čeljusti ili mekom tkivu (npr. u obrazima).
Zubne ciste su posljedica konstantne infekcije na vrhu korijena zuba. Inficirani zubi su najčešće rezultat nedovoljne higijene ili netretiranog karijesa.

Simptomi zubnih cisti

Prvi simptomi nastaju u akutnom stanju, kada započinju bolovi.

 • Promjena boje zuba
 • Veliki karijes koji nije liječen
 • izbočina na kosti iznad zuba
 • Fistula
 • Bol, oteklina, crvenilo oko zuba

Tretman ciste

Nakon dijagnoze, potrebno je u što kraćem roku ukloniti nastalu promjenu kako ona ne bi rasla te se proširila na ostale zube, oštetila ih i oslabila. Može zahvatiti sinus i nos te uzrokovati velike upale na licu. Cistektomija se provodi u lokalnoj anesteziji što znači da je zahvat bezbolan za pacijenta. Prilikom zahvata u potpunosti se uklanja cista, skraćuje se vrh korijena te se zatvara kanale zuba.
Ukoliko cista zahvaća veći dio korijena, potrebno je izvaditi zub i ukloniti cistu. Nakon tjedan dana vade se šavovi.
Preporučuju se hladni oblozi za smanjenje otekline.
U slučaju bolova mogu se uzeti analgetici i antibiotici. Cijelo vrijeme bitno je održavati maksimalnu higijenu usne šupljine.

Apikotomija

Apikotomija je relativno kratki kirurški zahvat kojim se uklanja vrh korijena zuba (apex) zbog kroničnih upala (granuloma ili ciste) ili fraktura u području vrha korijena.
Apikotomija se provodi u lokalnoj anesteziji, što znači da je zahvat bezbolan.
Uklanja se vrh korijena s upalnim i inficiranim tkivom te se punjenjem kanala zapečaćuje  vrh korijena.

Apikotomija je sve češći zahvat jer omogućuje pacijentu očuvanje zuba koji se ne mogu izliječiti endodontskom terapijom i koji bi se inače morali izvaditi.
Ovisno o Vašem slučaju, zub se endodontski može tretirati (čišćenje i širenje kanala zuba te njegovo punjenje) prije ili za vrijeme zahvata.
Nakon operativnog zahvata potrebno je stavljati hladne obloge, radi smanjenja otekline. Po potrebi se uzimaju analgetici.