Zubni implantati

¯¯¯¯¯¯¯¯

Zubni implantat je trajno i najbolje rješenje ako Vam nedostaju zubi. Implantati se ponašaju kao prirodni zubi, vraćaju sve oralne funkcije, osmijeh na lice, samopouzdanje i kvalitetu života.

Što su zubni implantati?

Zubni implantati su titanski vijci koji se ugrađuju u čeljusne kosti i nadomještaju izgubljeni zub.

Nedostatak zubi danas možemo riješiti brzo i efikasno uz ugradnju implantata bez da diramo i trošimo susjedne zube, što je ogromna prednost u odnosu na dosadašnje metode.
Ugradnja implantata je jednostavan, bezbolan i siguran način nadomještanja jednog ili više zuba koji nedostaju u usnoj šupljini.
Implantati Vam trajno rješavaju funkcijski i estetski problem, ponašaju se kao prirodan zub te sprečavaju daljnju resorpciju kosti u usnoj šupljini; zbog čega su vrlo popularni u oralnoj kirurgiji i stomatologiji.
Zubni implantati su trajno fiksno rješenje kod nedostatka jednog ili više zubi, ali i u slučajevima bezubih čeljusti.

Opis zahvata

01
Utvrđivanje kvalitete kosti
02
Pronalazak najboljeg rješenja
03
Ugradnja implantanata
04
Postavljanje krunice ili mosta

Najbitniji faktori za uspješnu ugradnju i integraciju zubnog implantata su dobar volumen kosti te zdrava i kvalitetna kost. Za preciznu dijagnozu kvalitete kosti, kao i određivanje na koje pozicije će se ugraditi implantat, koristimo suvremenu rendgensku dijagnostiku, CT i panoramsku snimku – ortopan.

Što slijedi nakon ugradnje implantata?

Nakon kratkog i jednostavnog zahvata ugradnje zubnog implantata slijedi proces oseointegracije, razdoblje u kojem zubni implantat srasta s kosti čeljusti, a koji može potrajati od 3-6 mjeseci, ovisno o kojoj čeljusti se radi.

Nakon perioda zarastanja i oblikovanja zubnog mesa, stavlja se dogovorena protetska konstrukcija (krunica ili most) kojom se postiže krajnje funkcionalno i estetsko rješenje.

Budući da se implantati ponašaju kao prirodni zubi, zahtijevaju i jednako održavanje. Pravilna i redovita oralna higijena, kao i redovite kontrole kod stomatologa ne smiju se zanemariti.

Fiksna rješenja kod bezubih čeljusti

Implantološka rješenja All on 4 -protetska konstrukcija (fiksni most) na 4 implantata i All on 6 – protetska konstrukcija na 6 implantata predstavljaju najefikasnija fiksna rješenja za slučajeve potpune bezubosti.
Ona Vam uz minimalan broj implantata vraća funkciju normalnog žvakanja i prirodan izgled lica. Izbor opcije ovisi o stanju Vaše kosti koju implantolog procjenjuje 3D dijagnostikom.

Polufiksna rješenja kod bezubih čeljusti

Proteze koje se pričvršćuju na zubne implantate podrazumijevaju se kao polufiksna rješenja. Takve proteze jamče puno veću stabilnost i sigurnost prilikom govora i konzumiranja hrane od mobilnih proreza.

Hibridna proteza učvršćena na 2 implantata omogućava stabilnost, uz minimalan broj ugrađenih implantata, dok se hibridna proteza na prečku i 4 ugrađena implantata smatra najboljim polufiksnim rješenjem koje jamči izrazitu stabilnost. Takve proteze su čvrsto postavljene na implantate ali se lako skidaju, očiste i ponovno stavljaju.

Što ako kost nije dovoljno dobra za ugradnju zubnog implantata ?

Uzrok nedostatka kosti može biti fiziološka resorpcija kosti nakon dugogodišnjeg nedostatka zubi, parodontoze ili patoloških uzroka kao što su ciste ili granulomi.
U nekim slučajevima kod nedostatka kosti, ovisno o razini resorpcije, ipak je moguća ugradnja zubnog implantata.

Moguće je nekoliko rješenja:

  • Umjetna kost
    Ugradnja umjetne kosti je kirurški zahvat koji uključuje aplikaciju granuliranog materijala i membrane u područje gdje zub nedostaje. Prije zahvata ugradnje implantata, umjetna kost se mora učvrstiti kako bi bila pogodan teren za integraciju implantata s kosti. Taj proces traje otprilike 6-9 mjeseci.
  • Sinus lift
    Česti problem u gornjoj čeljusti je spušteni sinus kojeg je prije zahvata ugradnje implantata potrebno podignuti. U tom slučaju kirurg podiže sinus i odmah ugrađuje umjetnu kost kako bi se dobila odgovarajuća visina, debljina i čvrstoća kosti potrebna za ugradnju implantata. Hoće li se implantat ugraditi u istoj posjeti ovisi o debljini preostale kosti.
  • PRF protokol
    PRF protokol je najnovija tehnologija koja pospješuje regeneraciju tkiva pomoću membrane koja se dobiva iz pacijentove krvi, točnije plazme. Ovom metodom omogućava se brže cijeljenje mekog tkiva i integraciju implantata s kosti nakon zahvata ugradnje implantata.

Garancija na ugradnju zubnih implantata

Garancija se odnosi na lom i biokompatibilnost titana. Garancija na titanski dio implantata koji se ugrađuje u kost je doživotna. Garancija na protetski nadomjestak (abutment i krunicu) koji se ugrađuju na implantat je 5 godina.
Nakon kirurške ugradnje implantata, pacijenti od nas dobivaju implantološku knjižicu koja sadrži sve podatke o proizvođaču, implantatu i zahvatu kao jamstvo originalnosti i kvalitete.
Osiguranje autentičnosti implantata daje pacijentima mogućnost da implantat nadograde bilo gdje u svijetu.
Kod garancije je ključan faktor redovita kontrola.
Obavezna je kontrola zubi dva puta godišnje za sve pacijente, kako bi se na vrijeme preveniralo ako je u čeljusnoj kosti došlo do promjena.