Parodontologija

¯¯¯¯¯¯¯¯

Najčešće posljedice bolesti parodonta su upala desni, povlačenje zubnog mesa, otežano žvakanje, bolovi, klimavi zubi i na kraju gubitak zubi.

Što je parodontologija?

To je grana dentalne medicine koja se bavi liječenjem potpornih struktura zubi tj. zubnog mesa, kosti i vlakana koje spajaju zube i kost.

Donedavno se smatralo da je ta bolest neizlječiva.

Zahvaljujući novim tretmanima i metodama liječenja, ako se pravovremeno krene s liječenjem, moguće je učvrstiti zube i izliječiti upaljeno zubno meso.

Parodontološki tretman u suradnji s kirurškim je potpuno prilagođen Vama i k tome je bezbolan.

Simptomi

Parodontologija kao grana stomatologije obuhvaća širi pojam. Razlikujemo dvije glavne pojave: gingivitis i parodontitis. Gingivitis je upala zubnog mesa tj. crvenilo, oteklina i krvarenje desni.

Pojavom ovih simptoma dolazi do bolnog pa čak i nemogućeg žvakanja, povlačenja zubnog mesa kao i ogoljenja zuba. Kad se ova početna upala proširi i zahvati dublje strukture zuba, dolazi do parodontitisa (parodontoze).

Najčešći uzrok parodontnih bolesti prvenstveno leži u lošem održavanju oralne higijene. Dolazi do nakupljanja plaka na zubima (raznih bakterija) koje se polako pretvaraju u zubni kamenac. Kada se k tome doda i zaostala hrana koja je plodno tlo za nastanak novih bakterija, pojavljuju se prvi simptomi upale koje nikako ne bismo trebali zanemariti.

Simptomi na koje treba obratiti pažnju su oteklina oko zuba (otečeno zubno meso), crvenilo oko zuba, blago povlačenje desni, ogoljenje zubnog vrata, klimanje zubi, neugodan okus u ustima i neugodan zadah.

Liječenje gingivitisa

-upala zubnog mesa

Terapija uključuje čišćenje zuba i zubnog mesa od zubnog plaka i čišćenje kamenca. Kroz svaku terapiju je cilj ukloniti nastale bakterije i pomoći gingivi u oporavku.

Za uklanjanje zubnog plaka i zubnog kamenca koriste se različiti strojni i ručni instrumenti koji uz pomoć pritiska mogu ukloniti sve naslage.

Mnoge upale zubnog mesa mogu se izbjeći kvalitetnom brigom o usnoj šupljini: temeljitim četkanjem zubi, masažom zubnog mesa mekom četkicom, upotrebom interdentalne četkice, i ispiranjem blagim usnim vodicama ili čajevima (kadulja, kamilica, sljez).

Liječenje parodontitisa

Kod parodontitisa potrebno je ukloniti meke i tvrde naslage (zubni kamenac) oko i u parodontnim džepovima tj. ispod površine zubnog mesa.

Nakon smirivanja upalnog procesa, vrši se zahvat kiretaže tj. struganja (s kiretama ili lancetama) plaka i naslaga oko korijena zuba.
Kod vrlo uznapredovale bolesti je nakon parodontološke terapije potrebna i kirurška metoda liječenja.

Kad su u pitanju bolesti parodonta pravodobnom i adekvatnom reakcijom možete spasiti svoje zube.
Dolazak na redovite preglede je ključan faktor sprječavanja neželjenih posljedica.
Glavni razlog uznapredovale parodontoze je manjak oralne higijene i odgađanje posjeta stomatologu, što  za posljedicu može imati ispadanje zubi.